Volvo lanceert krachtige truck op Bio-LNG voor C02- reductie bij langere transporten

Volvo lanceert krachtige truck op Bio-LNG voor C02- reductie bij langere transporten

4 februari 2023 om 12:37

Volvo Trucks lanceert een nieuwe, sterkere LNG-vrachtwagen die op vloeibaar biogas kan rijden. De nieuwe truck kan uitdagende transporttaken op lange afstand uitvoeren en tegelijkertijd de totale C02-uitstoot verminderen.



Vijf jaar geleden introduceerde Volvo Trucks vrachtwagens die kunnen rijden op vloeibaar biogas, vaak Bio-LNG genoemd, een hernieuwbare brandstof gemaakt van gas uit vele soorten organisch afval, waaronder voedselresten. De brandstof kan de CO2-uitstoot tot 100% verminderen.



"Bio-LNG is een geweldige aanvulling op elektrische transporten en helpt vervoerders bij hun duurzaamheidsambities zowel als hun streven naar klimaatneutrale transporten", zegt Daniel Bergstrand, productmanager voor gas aangedreven trucks bij Volvo Trucks.



De LNG-trucks, de Volvo FH en FM, krijgen een nieuw vermogen van 500 pk, naast de vorige

420 en 460 pk motoren. De gasmotoren krijgen ook belangrijke technische verbeteringen waardoor ze tot 4% zuiniger** zijn, wat samen met een nieuwe 10% grotere gastank bijdraagt tot een grotere actieradius.



"Onze efficiente trucks op gas hebben prestaties die vergelijkbaar zijn met hun tegenhangers op diesel. Tanken gaat bijna net zo snel als bij een dieseltruck en het groeiende netwerk van meer dan 600 tankstations voor zowel Bio-LNG als LNG in Europa maakt ze ideaal voor langeafstandstransporten," legt Daniel Bergstrand uit.



Er is niet een enkele oplossing voor de klimaatverandering

De versterkte reeks op gas aangedreven trucks past goed in het strategische stappenplan van Volvo Trucks om tot nul-emissies te komen: batterij-elektrische trucks, trucks met brandstofcellen en verbrandingsmotoren die op hernieuwbare brandstoffen zoals Bio-LNG, HVO of zelfs groene waterstof lopen.



"Er zijn verschillende technische oplossingen nodig omdat de beschikbaarheid van energie- en brandstofinfrastructuur sterk verschilt tussen landen en regio's en ook omdat de vereisten voor elke transportopdracht kunnen verschillen", aidus Daniel Bergstrand.



Grootschalige plannen om fossiel LNG te vervangen door bio-LNG in Europa

De Europese productie van Bio-LNG zal naar verwachting snel toenemen om het gebruik van fossiel LNG af te schaffen. De EU-Commissie heeft een plan gepresenteerd met de naam REPower EU, waarbij de nadruk ligt op het creeren van een sterk verhoogde binnenlandse productiecapaciteit voor verschillende soorten energie. Het plan is om de jaarlijkse biogasproductie tegen 2030 te vertienvoudigen* en de sector is al aan een snelle groeifase begonnen. Ook buiten Europa wint het potentieel voor Bio-LNG aan belangstelling.



 


Volvo lanceert krachtige truck op Bio-LNG voor C02- reductie bij langere transporten

Volvo lanceert krachtige truck op Bio-LNG voor C02- reductie bij langere transporten