TÜV Rheinland certificeert CO2-rapportagetool van Webfleet

TÜV Rheinland certificeert CO2-rapportagetool van Webfleet

23 november 2023 om 10:05

Webfleet maakt vandaag bekend dat zijn CO2-rapportagetool gecertificeerd is door controle-instantie TÜV Rheinland. Bedrijven in de transportsector kunnen met het gecertificeerde CO2-rapport van Webfleet de CO2-uitstoot van hun voertuigen meten op basis van actuele rijgegevens. Dat geeft hen niet alleen inzicht in de hoeveelheid uitstoot, maar toont ook waarom en waar dit gebeurt.



Het doel van de rapportage is dat bedrijven betere, gerichte actie ondernemen om hun CO2-voetafdruk te verminderen. Het biedt ook ondersteuning bij het voldoen aan de eisen van wet- en regelgeving zoals de nieuwe CSRD-richtlijn (Corporate Sustainability Reporting Directive) van de EU. 



Als de CSRD-richtlijn volgend jaar van kracht gaat, zullen wagenparken steeds vaker nauwkeurige gegevens moeten verstrekken over de CO2 die ze produceren, CO2-reductiedoelen moeten stellen en effectieve maatregelen moeten nemen om de uitstoot te verminderen. Hoewel grotere bedrijven als eerste hun gegevens rechtstreeks aan de EU moeten rapporteren, zal het aantal bedrijven dat hieraan moet voldoen de komende jaren toenemen. Bovendien eist de richtlijn dat een organisatie niet alleen rapporteert over de uitstoot die direct door haar voertuigen wordt geproduceerd, maar ook over de uitstoot die indirect in de waardeketen wordt geproduceerd, zoals de uitstoot van voertuigen van hun leveranciers. 



Dat betekent dat kleinere bedrijven die nog geen CO2-gegevens rechtstreeks aan de EU hoeven te rapporteren, volgend jaar nog steeds met de CSRD te maken kunnen krijgen als ze diensten leveren aan een organisatie die wel moet rapporteren. Die grotere klanten kunnen om nauwkeurige gegevens vragen en de mogelijkheid om hieraan te voldoen kan een concurrentievoordeel worden.



“Onze CO2-rapportagetool is een gecertificeerde, nauwkeurige manier om de CO2-uitstoot van een wagenpark te rapporteren, maar er komt veel meer kijken bij decarbonisatie dan alleen het naleven van de wetgeving”, vertelt Taco van der Leij, vicepresident van Webfleet Europe bij Bridgestone Mobility Solutions. “Alleen met nauwkeurige, praktische inzichten in data over de CO2-uitstoot kunnen bedrijven weten dat ze juist handelen om deze uitstoot te verminderen. Gegevens zijn de sleutel om dat voor elkaar te krijgen en deze worden verkregen door voertuigen te verbinden met een telematica-oplossing zoals Webfleet. We vatten het samen in drie stappen: Verbinden, meten, verminderen. Zo kunnen wagenparken niet alleen hun milieudoelstellingen halen, maar tegelijkertijd ook de efficiëntie en winstgevendheid van het bedrijf verhogen.”


TÜV Rheinland certificeert CO2-rapportagetool van Webfleet

TÜV Rheinland certificeert CO2-rapportagetool van Webfleet