Primeur: Danmel Transport eerste RMO-rijder met een Volvo FM Electric

Primeur: Danmel Transport eerste RMO-rijder met een Volvo FM Electric

10 maart 2023 om 13:28

Danmei Transport uit Oosthuizen heeft een Volvo FM Electric 4x2-trekker in gebruik genomen voor rijdende melkontvangst (RMO). De aanschaf van een elektrische truck past in de ambitie van Danmel Transport en zijn opdrachtgever om het melktransport tussen veehouderijen en de kaasmakerij te verduurzamen. De truck is geleverd door Volvo Trucks-dealer LVS Trucks.



Danmei Transport rijdt voornamelijk in opdracht van CONO Kaasmakers. "Wij vervoeren melk van de boer naar de kaasmakerij in Westbeemster", zegt Mart de Waard, eigenaar van Danmel Transport. Boerencoöperatie CONO Kaasmakers zet sterk in op duurzaamheid en wil samen met haar melk- en kaastransporteurs de footprint van kaas verkleinen. De ambitie: een klimaatpositieve kaasketen in 2030. Dat betekent dat er meer CO2 uit de lucht wordt gehaald en vastgelegd dan dat er wordt uitgestoten. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor transporteurs.



 



Haalbare TCO



De interesse van De Waard in een elektrische truck werd vorig jaar gewekt tijdens een bijeenkomst voor RMO-vervoerders. Daar sprak ook een specialist op het gebied van zero-emissie transport. De Waard: "Als Danmel Transport willen we ook graag stappen zetten om transport schoner en duurzamer te maken, maar het moet wel economisch verantwoord zijn. Deze bijeenkomst heeft mij aan het denken gezet en toen heb ik contact opgenomen met de specialist om een doorrekening te maken. Hij heeft alle gegevens op een rij gezet: van de aanschafkosten tot overheidssubsidie, oplaadkosten en onderhouds- en afschrijvingskosten. Daaruit kwam een haalbare TCO naar voren."



 



In dezelfde periode maakte Volvo Trucks ook bekend wanneer de serieproductie van de Volvo FM Electric zou beginnen. "De puzzelstukjes vielen in elkaar. LVS Trucks nodigde ons uit om mee te gaan naar een demo in Zweden. Dat versnelde het proces en hoe meer je erover praat, hoe meer het begint te leven. Als je een elektrische truck ziet staan er een rondje mee rijdt, dan ben je onder de indruk. Het viel me op dat de Volvo FM Electric heel vloeiend rijdt en optrekt."



Af fabriek



Het feit dat Volvo Trucks elektrische trucks af fabriek levert, speelt ook een belangrijke rol. "Dat was echt een voorwaarde voor mij. Volvo Trucks gaf als eerste aan dat ze met een af fabriek oplossing zouden komen die geschikt is voor ons type transport. Als een premiummerk als Volvo Trucks zijn handtekening eronder zet, kun je er vanuit gaan dat het een kwaliteitsproduct is met ook de zekerheid van optimale service en ondersteuning." 


Primeur: Danmel Transport eerste RMO-rijder met een Volvo FM Electric

Primeur: Danmel Transport eerste RMO-rijder met een Volvo FM Electric