Breda - De instroom van de nieuwe Scania Gryphus op de Vliegbasis Gilze-Rijen heeft ertoe geleid dat deze locatie werd aangewezen voor één van de 4 State Owned Workshops (SOW) van Defensie. In deze werkplaatsen werken defensiemonteurs, onder begeleiding van Scania, aan de verschillende Gryphus voertuigen. Op vliegbasis Gilze-Rijen worden uiteindelijk 184 van deze nieuwe Scania’s gestationeerd die allemaal service en onderhoud nodig hebben. Defensie en Scania hebben hiervoor een intensief trainingstraject opgezet waarbij trainers van Scania de monteurs van Defensie opleiden en, na de training, begeleiden in de moderne technologie van de Gryphus. De SOW te Gilze-Rijen is de eerste die officieel van start is gegaan.
In de SOW te Gilze-Rijen is Scania Supervisor Toine Kokke de spin in het web die de diverse organisaties aan elkaar koppelt. Hij stuurt hiervoor een team van defensiemonteurs aan en overlegt regelmatig met Kapitein Lemmers die de leiding heeft over de gehele technische ondersteuning van het logistieke materiaal op de vliegbasis. Deze samenwerking heeft tot doel om de monteurs voldoende competenties mee te geven om tijdens missies en oefeningen, waarbij civiele ondersteuning van Scania niet mogelijk is, het materiaal ter plekke inzetbaar en operationeel te houden. De SOW te Gilze is al enige tijd operationeel maar vanwege corona kon er niet eerder stil worden gestaan bij de officiële start.
Scania en Defensie hebben voor de Gryphus een prestatiecontract afgesloten waarin is vastgelegd dat de service en onderhoud voor alle voertuigen een gezamenlijke activiteit is. Onder normale omstandigheden vindt dit grotendeels plaats in een van de 22 aangewezen defensiewerkplaatsen in het Nederlandse netwerk van Scania. Hier zijn voldoende competenties en onderdelen voorhanden om de vloot, van uiteindelijk meer dan 3.000 Gryphus trucks, operationeel te houden. Tijdens internationale oefeningen kunnen vaak de lokale Scania organisaties ondersteunen bij dit onderhoud. In sommige gebieden met een hoger dreigingsniveau is dit echter niet altijd mogelijk en moeten de defensiemonteurs zelfstandig te werk kunnen gaan. Dit zal de taak zijn van State Owned Workshops. Naast Gilze-Rijen zijn inmiddels ook de SOWs te Doorn en Zwolle van start gegaan. De SOW te Vredepeel zal naar verwachting tegen het eind van het jaar worden opgeleverd.
De Scania Gryphus wordt geleverd in het kader van de Defensiebrede Vervanging Operationele Wielvoertuigen (DVOW) en omvat 2-, 3- en 4-assige All Wheel Drive trucks met laadvermogens van 5 en 10 ton of als trekkers voor zeer uiteenlopende toepassingen. De basis van de voertuigen wordt gevorm door het zeer brede modulaire concept van Scania. De voertuigen zullen aanvullend worden voorzien van de nodige bijzondere equipment. De order omvat tevens de levering van 390 gepantserde wisselcabines. De Scania Gryphus zal bij alle krijgsmachtdelen binnen Defensie worden ingezet. Bij Scania Production Zwolle vindt zowel de productie van de basischassis als de afmontage met de specialistische opbouw plaats. Hierdoor levert de order zowel bij de fabriek in Zwolle als bij de toeleveranciers een belangrijke bijdrage aan de werkgelegenheid. De fabriek heeft al meer dan 1.700 Gryphus trucks geproduceerd. De levering loopt door tot in 2024.